Ο Κινηματογράφος για Παιδιά και Νέους, αποτελεί ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό είδος που έχει στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία. Οι ταινίες που απευθύνονται στα παιδιά και τους νέους διαπνέονται από τις βασικές αρχές της «Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» του ΟΗΕ, εμπνέονται από αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα.
Στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου, ο παιδικός και νεανικός Κινηματογράφος έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες μέσα από στοχευμένες πολιτικές και υποστηρίζεται με συγκεκριμένα μέτρα καθώς συμβάλλει καθοριστικά στη συνολική ανάπτυξη του κινηματογράφου και προετοιμάζει τους θεατές του μέλλοντος με κριτική σκέψη και αισθητική άποψη. Επίσης, αποτελεί τον βασικό μοχλό για την κινηματογραφική εκπαίδευση, που αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις άξονες της Οπτικοακουστικής Παιδείας και γενικότερα της Παιδείας στα Μέσα.
Στην Ελλάδα, ο Κινηματογράφος για Παιδιά και Νέους ήταν παντελώς άγνωστος μέχρι το 1997, οπότε για πρώτη φορά άρχισε να τον εισαγάγει συστηματικά με την ίδρυσή του το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Στα χρόνια που μεσολάβησαν και με άξονα τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ, έγιναν πολύ σημαντικά βήματα: προβλήθηκαν χιλιάδες ταινίες, αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερα δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στην κινηματογραφική και την εκπαιδευτική κοινότητα, καλλιεργήθηκε η καλλιτεχνική παιδεία και η αισθητική αγωγή, εκπαιδεύτηκαν χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί, αξιοποιήθηκε σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό η σύγχρονη οπτικοακουστική τεχνολογία στην εκπαιδευτική διαδικασία, τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξή του, ενώ Ελλάδα πήρε τη θέση της στον διεθνή χάρτη των παιδικών και νεανικών κινηματογραφικών φεστιβάλ.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ιδρύθηκε το 1997, θέτοντας ως κύριους στόχους να κάνει γνωστό στην ελληνική κοινωνία τον κινηματογράφο που απευθύνεται στο παιδικό και στο νεανικό κοινό, να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξή του και να προωθήσει την κινηματογραφική παιδεία στην Ελλάδα.
Διοργανώνεται κάθε Δεκέμβριο στον Πύργο, ενώ έχει δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με το διοργάνωση προβολών, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και άλλων εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα. Είναι το μοναδικό φεστιβάλ παιδικού και νεανικού κινηματογράφου στην Ελλάδα και ήδη αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς στο είδους του, θεωρούμενο ως το «κορυφαίο ευρωπαϊκό φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου».
Είναι μέλος διεθνών οργανισμών και φορέων σχετικά με τον κινηματογράφο και την κινηματογραφική εκπαίδευση και εκπροσωπεί την Ελλάδα σε μεγάλα διεθνή φόρα που σχετίζονται με τον νεανικό κινηματογράφο και την οπτικοακουστική εκπαίδευση. Προωθεί συνεργασίες και ανταλλαγές μεταξύ των νέων της Ευρώπης για καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση μέσω της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, οργανώνει εκπαιδευτικές αποστολές στο εξωτερικό, προβάλλει και προωθεί τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και τις ελληνικές νεανικές οπτικοακουστικές δημιουργίες.
Η διεθνής ακτινοβολία και αναγνώριση του Φεστιβάλ Ολυμπίας και η μεγάλη αποδοχή του από την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα τα παιδιά, τους εφήβους και την εκπαιδευτική κοινότητα οφείλονται στις αισθητικές επιλογές και στην ποιότητα των ταινιών του, στην εκπαιδευτική του διάσταση και στην ενεργητική συμμετοχή των παιδιών και των νέων, στην οργανωτική αρτιότητα και στο επίπεδο της φιλοξενίας, αλλά και στην παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων στην ψηφιακή εποχή και στις διαρκείς πρωτοβουλίες του για ανάπτυξη, ακόμη και μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Οι δράσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας περιλαμβάνουν:
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, στο οποίο διαγωνίζονται περίπου 65-70 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής από όλο τον κόσμο και προβάλλονται άλλες περίπου 100 ταινίες σε αφιερώματα και ειδικές προβολές.
Την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, στην οποία συμμετέχουν νέοι και νέες από όλη την Ευρώπη από άλλες χώρες με 250-300 ψηφιακές ταινίες μικρού μήκους που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι.
Την Κινηματογραφική Εκπαίδευση (School Cinema) με δεκάδες εργαστήρια, σεμινάρια κλπ., που απελευθερώνουν τη φαντασία και τις δημιουργικές ικανότητες των παιδιών και των νέων, παρέχουν τεχνογνωσία στους εκπαιδευτικούς και υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες τους για δημιουργία ταινιών στο σχολικό περιβάλλον.
Τις Παράλληλες Εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν αφ’ ενός ποικίλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις (θεατρικό παιχνίδι, λογοτεχνία, μουσική κ.ά.), οι οποίες παρέχουν αισθητική απόλαυση και βοηθούν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των παιδιών και των νέων και αφ’ ετέρου ξεναγήσεις και άλλες δραστηριότητες σε χώρους πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος για την προβολή και γνωριμία των ξένων επισκεπτών με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.