Σούπα Μόντο (Supa Modo)
Σούπα Μόντο (Supa Modo)

Σούπα Μόντο (Supa Modo)

 Έτος Παραγωγής: 2018

Χώρα Παραγωγής: Κένυα, Γερμανία

Διάρκεια: 74′

Υπέροχο, μέσα και χάρη στην απλότητά του, παραμύθι που ξεκινά με ένα μικρό κορίτσι να περνά τις μέρες της στο νοσοκομείο, μετρώντας ουσιαστικά τον χρόνο αντίστροφα ως το διαγραφόμενο τέλος, και καταλήγει ως μια γιορτή της ζωής αποφεύγοντας με χαρακτηριστική ευκολία δακρύβρεχτες στιγμές.

Τάσος Μελεμενίδης, lifo.gr

Αισιοδοξία και θλίψη συνδυάζονται ανοιχτόκαρδα σε ένα υποδειγματικής απλότητας μοντέρνο παραμύθι, που πατά και με τα δύο πόδια του στη γη.

Χρήστος Μήτσης, Αθηνόραμα

Ο Likarion Wainaina καταφέρνει με τρόπο απλό να στήσει ένα έργο ρεαλιστικό, με μικρές δόσεις φαντασίας, όχι εκβιαστικά συναισθηματικό, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται μια πρωταγωνίστρια-μαχήτρια, που με την αισιοδοξία, την παιδική σοφία και το χαμόγελο που πλημμυρίζει κάθε κάδρο, αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης.

Παναγιώτης Γκαραβέλας, tetragwno.gr

Σύνοψη

Η 9χρονη Τζο λατρεύει τις ταινίες δράσης και ονειρεύεται να γίνει υπερηρωίδα. Η μεγαλύτερή της επιθυμία είναι να γυρίσει μια ταινία και να πρωταγωνιστήσει σ’αυτήν. Στη φαντασία της ξεχνάει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς της. Όταν η αδερφή της αγανακτεί βλέποντας το εύθυμο κορίτσι να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του απομένει ξαπλωμένο στο κρεβάτι, ενθαρρύνει την Τζο να πιστέψει στις μαγικές της δυνάμεις και πείθει όλους τους συγχωριανούς να την βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

https://youtu.be/G7ToKioHCoU

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Likarion Wainaina
Σενάριο: Mugambi Nthiga, Silas Miami, Wanjeri Gakuru, Kamau Wandungu
Μουσική: Sean Peevers
Πρωταγωνιστούν: Stycie Waweru, Marrianne Nungo, Nyawara Ndambia, Johnson Fish Chege, Humphrey Maina
Γλώσσα: Σουαχίλι, Αγγλικά, Κικούγιου

Trivia

  • Modo στην αφρικανική διάλεκτο Κικούγιου (διάλεκτος των Σουαχίλι) σημαίνει άνθρωπος, άτομο, πρόσωπο. Είναι ένα ουσιαστικό ελεύθερο συνδηλώσεωνω σε ότι αφορά την ηλικία ή το φύλο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για το όνομα του alter ego της πρωταγωνίστριας της ταινίας, η οποία έχει δύο αντισυμβατικές ιδιότητες, είναι παιδί και μάλιστα κορίτσι.
    Έτσι, ο τίτλος επιχειρεί μια έμμεση αναφορά στο βασικό θέμα της ταινίας, ότι οποιοσδήποτε μπορεί να είναι ήρωας. Δηλαδή το πρόθημα Super (το οποίο στον τίτλο έχει αποτυπωθεί φωνητικά, όπως θα το προέφερε ένα παιδί της Κένυας) μπορεί να μπει μπροστά απο το όνομα οποιουδήποτε.
  • Ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε την ιστορία της ταινίας μετά από την επίσκεψή του στην πτέρυγα των παιδιών με ανίατες ασθένειες του Νοσοκομείου Kenyatta στο Ναϊρόμπι.
  • Ανάμεσα στους συμπαραγωγούς της ταινίας βρίσκεται ο Tom Tykwer, ο Γερμανός σκηνοθέτης του Τρέξε Λόλα, Τρέξε.

Βραβεία – Διακρίσεις

  • Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για παιδιά του 2018
  • Υποψηφιότητα της Κένυας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας
  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό πρόγραμμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Zlin International Film Festival for Children and Youth 2018
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 2018

και ακόμη 50 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ!

Leave a Reply

Your email address will not be published.