Νεανικό Πλάνο
Μαθήματα με φως στο σκοτάδι

Μαθήματα με φως στο σκοτάδι

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και της ενεργούς δραστηριότητάς του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το Νεανικό Πλάνο έχει αναπτύξει πλήθος καινοτόμων πρωτοβουλιών για την κινηματογραφική εκπαίδευση και τη δημιουργική έκφραση παιδιών και νέων. Τα Μαθήματα με Φως στο Σκοτάδι, είναι ένα πλέγμα εκπαιδευτικών-καλλιτεχνικών δράσεων γύρω από το σινεμά το οποίο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου καθώς και σε εκπαιδευτικούς. Στα πλαίσια αυτών των δράσεων υλοποιούνται και τα Κινηματογραφικά Εργαστήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας τα οποία έχουν τύχει εξαιρετικής υποδοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα. Επαγγελματίες κινηματογραφιστές όλων των ειδικοτήτων, μέσα από κινηματογραφικά εργαστήρια δημιουργίας μικρού μήκους ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και μικτής τεχνικής, οδηγούν τα παιδιά, με μία μέθοδο που μοιάζει με παιχνίδι, στο δρόμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ομαδικής εργασίας, της κριτικής σκέψης, της αποκωδικοποίησης της γλώσσας της εικόνας. Παρακάτω διατίθεται μία συνοπτική παρουσίαση όλων των κινηματογραφικών εργαστηρίων:

Κινηματογραφικό Εργαστήριο Μυθοπλασίας
Το εργαστήριο εξοικειώνει τους μαθητές με τη γλώσσα του κινηματογράφου και τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης. Τα παιδιά συνθέτουν τη δική τους ιστορία, την επεξεργάζονται σε μορφή σεναρίου και μοιράζονται μεταξύ τους ρόλους και αρμοδιότητες. Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος, όλοι θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν μπροστά και πίσω από την κάμερα, προκειμένου να εκφραστούν δημιουργικά, να μάθουν πώς γυρίζεται μία ταινία, αλλά και να διασκεδάσουν με όλη τη διαδικασία. Η μαθητική ταινία ολοκληρώνεται με το μοντάζ, το οποίο αναλαμβάνει ο υπεύθυνος του εργαστηρίου.

Χρονική Διάρκεια:  4 ώρες κάθε μέρα για 5 ημέρες (συνολικά 20 ώρες), καθημερινές ή Σ/Κ
Συμμετέχοντες: 10 έως 18 μαθητές Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ηλικίας 9-18 ετών

Κινηματογραφικό Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ
Το εργαστήριο αυτό είναι ένα πολύτιμο μέσο μη τυπικής εκπαίδευσης για τη δημιουργία κριτικής, κοινωνικής και δημιουργικής συνείδησης των μαθητών. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα του κινηματογράφου, εξοικειώνονται με τις τεχνικές του και τις βασικές αρχές σκηνοθεσίας, μυούνται στα εκφραστικά του μέσα και καθοδηγούνται στη διερεύνηση του επιλεγμένου θέματος καθώς και στη δημιουργία σεναρίου, που θα βοηθήσει την οργάνωση των γυρισμάτων. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, τα παιδιά θα κατανοήσουν και θα μοιραστούν τους ρόλους του κινηματογραφικού συνεργείου μπροστά και πίσω από την κάμερα. Μετά από μία σειρά μικρών ασκήσεων με την κάμερα, ακολουθεί η διαδικασία των γυρισμάτων και η ταινία ολοκληρώνεται, μπαίνοντας στο τελικό στάδιο του μοντάζ.

Χρονική Διάρκεια: 4 ώρες κάθε μέρα για 5 ημέρες (συνολικά 20 ώρες), καθημερινές ή Σ/Κ
Συμμετέχοντες: 15 έως 20 μαθητές Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ηλικίας 9-18 ετών

Κινηματογραφικό Εργαστήριο Μικτής Τεχνικής
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά που δεν είναι απαραίτητο να διαθέτουν εμπειρία και γνώση πάνω στη συγγραφή και παραγωγή μίας μικρού μήκους ταινίας. Τα παιδιά συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα, από τη συγγραφή του σεναρίου έως και τα γυρίσματα της ταινίας, παίζοντας σημαντικό ρόλο μπροστά και κυρίως πίσω από την κάμερα. Το εργαστήριο συντονίζει και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως μέσο μη τυπικής εκπαίδευσης για τη δημιουργία κριτικής, κοινωνικής και δημιουργικής συνείδησης των μαθητών. Ανάλογα με την ιστορία του σεναρίου, τα παιδιά εξοικειώνονται με τη γλώσσα του κινηματογράφου και τις τεχνικές που απαιτούνται για την υλοποίηση της ταινίας. Συνήθως, χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές, όπως stop motion animation, green screen αλλά και live action ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν μία σφαιρική εικόνα των τεχνικών και των τρόπων με τους οποίους αυτοί συνδυάζονται.

Χρονική Διάρκεια: 4 ώρες κάθε μέρα για 5 ημέρες (συνολικά 20 ώρες), καθημερινές ή Σ/Κ
Συμμετέχοντες: 15 έως 20 μαθητές Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ηλικίας 9-18 ετών

Κινηματογραφικό Εργαστήριο Animation
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-18 ετών, που δεν έχουν καμία εμπειρία και γνώση της τεχνικής του animation, αλλά ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις παραδοσιακές τεχνικές του κινουμένου σχεδίου μέσω του παιχνιδιού και της μη τυπικής εκπαίδευσης με τη χρήση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και νέων εκπαιδευτικών μεθόδων. Τα παιδιά με απλά υλικά που θα χρησιμοποιήσουν (πολύχρωμα χαρτόνια, πλαστελίνες, ψαλίδια, μαρκαδόρους, μπογιές, χαρτοταινίες, κόλλες κ.α.) θα δουλέψουν ομαδικά και συνεργατικά μέσω του δημιουργικού παιχνιδιού μπαίνοντας από τα δέκα πρώτα λεπτά στην πρακτική διαδικασία του κινουμένου σχεδίου και μέσω της χρήσης των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών θα δουν επί τόπου την ταινία μικρού μήκους animation που θα δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Χρονική Διάρκεια: 4 ώρες κάθε μέρα για 5 ημέρες (συνολικά 20 ώρες), καθημερινές ή Σ/Κ
Συμμετέχοντες: 15 έως 20 μαθητές Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ηλικίας 6-18 ετών

Ομάδα εκπαιδευτών: Δημήτρης Σπύρου, Νίκος Θεοδοσίου, Κώστας Κορρές, Γιώργος Διδυμιώτης, Κώστας Κατράκης, Αργύρης Θέος, Σπύρος Σιάκας, Νίκος Σταμπουλόπουλος, Ηλίας Φλωράκης, Διονυσία Κοπανά, Θεοδώρα Μαλλιαρού

Πέραν του βασικού σχεδιασμού περάτωσης του εργαστηρίου, υπάρχει η δυνατότητα για μικρότερης χρονικής διάρκειας (μονοήμερα/διήμερα) εργαστήρια προσανατολισμού, από τα οποία βέβαια δεν μπορεί να προκύψει ως δημιουργικό αποτέλεσμα ταινία μικρού μήκους. Γενικότερα, υπάρχει ευελιξία και διάθεση προσαρμογής των εργαστηρίων στις ανάγκες και τους περιορισμούς κάθε σχολείου. Επίσης, προσφέρονται επιμορφωτικά σεμινάρια-εργαστήρια για εκπαιδευτικούς.