Οι πρώτες νεανικές ταινίες στους Παξούς.
Οι πρώτες νεανικές ταινίες στους Παξούς.

Οι πρώτες νεανικές ταινίες στους Παξούς.

Όποιος απληροφόρητος έμπαινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Παξών την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 το απόγευμα σίγουρα θα έπεφτε από τα σύννεφα από το ασυνήθιστο θέαμα.

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη! Όλες οι θέσεις πιασμένες από μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού ενώ πάρα πολλοί στέκονταν όρθιοι. Σίγουρα το θέμα του συμβουλίου θα ήταν πολύ σοβαρό. Στις θέσεις όμως των συμβούλων δεν κάθονταν αυτοί που θα έπρεπε αλλά… παιδιά του γυμνασίου και λυκείου!

Η εμφάνιση μιας οθόνης στο βάθος της αίθουσας άρχισε να λύνει το γρίφο. Τα παιδιά στις θέσεις των δημοτικών συμβούλων ήταν αυτά που συμμετείχαν σε ένα πενθήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο και σήμερα ήρθαν για να παρουσιάσουν δημόσια το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Κι αυτό ήταν δυο ταινίες μικρού μήκους: η ταινία «Basket Roll» διάρκειας 2.30 λεπτών και το «Επείγον περιστατικό» 5 λεπτών. Κι οι δυο ήταν επικεντρωμένες στο ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών.

Στην πρώτη οι μαθητές αντιμετωπίζουν με φαντασία και χιούμορ το πρόβλημα αναπηρίας που έχει ένας συμμαθητής τους ενώ στη δεύτερη αναδεικνύονται αρκετά από τα σύγχρονα ζητήματα των νέων όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός και η βία στο σχολείο αλλά και το οξύ πρόβλημα του αποκλεισμού των νησιών τις μέρες κακοκαιρίας.

Πριν την προβολή μίλησε αρκετά συγκινημένη η διευθύντρια του σχολείου Φόνη Μάστορα ενώ η υπεύθυνη καθηγήτρια Πέπη Λύχνου αναφέρθηκε στο «Πρόγραμμα Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Μαθητών» της Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στα πλαίσια του οποίου έγινε το εργαστήριο.

Τέλος ο υπεύθυνος του εργαστηρίου από τη μεριά του Νεανικού Πλάνου, Νίκος Θεοδοσίου μίλησε για τον τρόπο που δούλεψαν τις μέρες που προηγήθηκαν και των ενθουσιασμό με τον οποίο συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Μετά την προβολή το μικρόφωνο πήραν τα παιδιά που μίλησαν για την πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο στο νησί τους.

Συνολικά 22 παιδιά πήραν μέρος στο εργαστήριο και αφιέρωσαν πολλές ώρες μετά τα μαθήματα για να δουλέψουν για τις ταινίες τους πλαισιωμένα από πέντε εκπαιδευτικούς. Καθοριστική για την υλοποίηση του εργαστηρίου ήταν η συμβολή του Δήμου Παξών.

Τον ερχόμενο Δεκέμβρη οι ταινίες θα ταξιδέψουν στον Πύργο Ηλείας για να πάρουν μέρος στην 13η Camera Zizanio.

Leave a Reply

Your email address will not be published.