Οι μικροί δημιουργοί της Ικαρίας.
Οι μικροί δημιουργοί της Ικαρίας.

Οι μικροί δημιουργοί της Ικαρίας.

Στην Ικαρία, το όμορφο νησί του Αιγαίου πελάγους, είχαμε την κορύφωση των φετινών κινηματογραφικών δραστηριοτήτων μας, πριν ξεκινήσει η μεγάλη πορεία για την διοργάνωση του Φεστιβάλ μας τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Στην Ικαρία το Νεανικό Πλάνο (η εταιρία που οργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και την Camera Zizanio) σε συνεργασία με την τοπική Κινηματογραφική Λέσχη και την υποστήριξη του Δήμου, οργάνωσαν μια βδομάδα πλούσιων κινηματογραφικών δράσεων από τις 22 ως τις 28 Ιουλίου 2012. Η εβδομάδα περιλάμβανε κινηματογραφικές προβολές, κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και σεμινάρια.

Συγκεκριμένα έγιναν τέσσερις προβολές ταινιών μεγάλου μήκους με ταινίες κατάλληλες για παιδιά. Οι τρείς προβολές έγιναν στον θερινό κινηματογράφο ΡΕΞ στην πρωτεύουσα του νησιού στον Άγιο Κήρυκο και η τέταρτη στην πλατεία του χωριού Φάρος. Σε αυτή την τελευταία προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Νίκου Θεοδοσίου «Travellng Cinema in Greece» που είναι το χρονικό των πλανόδιων κινηματογράφων στην Ελλάδα.

Στα κινηματογραφικά εργαστήρια που διήρκεσαν πέντε μέρες πήραν μέρος είκοσι παιδιά από 5 έως 15 ετών και δημιούργησαν δυο ταινίες μυθοπλασίας ενώ πειραματίστηκαν στη δημιουργία ταινιών ανιμέσιον. Οι ταινίες θα πάρουν μέρος στην 12η Camera Zizanio.

Το εκπαιδευτικό έργο είχαν αναλάβει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio Νίκος Θεοδοσίου και οι συνεργάτες του Νεανικού Πλάνου Τέτα Γεωργακοπούλου και Κώστας Κορρές.

Ας σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ικαρία μια τέτοια δραστηριότητα καθώς είναι ένα νησί που έχει πολύ αραιή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αθήνα. Τα μεταπολεμικά χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί σαν τόπος εξορίας χιλιάδων υποστηριχτών της αριστεράς γιατί είναι πολύ δύσκολο να δραπετεύσει κανείς από εκεί.

Ιδιαίτερα τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα από την Εβδομάδα Κινηματογραφικής Δημιουργίας και μας ζήτησαν να ξαναπάμε. ΟΙ τοπικές αρχές υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν.

Αυτές είναι οι ταινίες που δημιούργησαν οι μικροί κινηματογραφιστές της Ικαρίας:

Το Πρώτο Παγωτό
Το Κακό Συναπάντημα
Πειραματισμοί στο Κινούμενο Σχέδιο

Leave a Reply

Your email address will not be published.