Ένα δυνατό εργαστήριο.
Ένα δυνατό εργαστήριο.

Ένα δυνατό εργαστήριο.

Το να καταφέρνεις να κάνεις ένα κινηματογραφικό εργαστήριο με παιδιά και να γυρίσεις μια μικρή ταινία μέσα σε τέσσερις ώρες, ξεκινώντας από το μηδέν, είναι σίγουρα μια πολύ δυνατή άσκηση!

Αυτό έγινε στις 19 Μαρτίου 2014 στο γυμνάσιο Ι.Ε.S. Perez Comendador στην πόλη Plasencia στην επαρχία της Extremadura στην Ισπανία. Στο εργαστήριο συμμετείχαν 15 παιδιά.

Καθοριστικό στοιχείο που βοήθησε στην επιτυχία του εργαστηρίου ήταν το γεγονός ότι τα παιδιά είχαν ήδη κάποια εμπειρία από ταινία που είχαν γυρίσει το προηγούμενο διάστημα στο σχολείο. Έτσι δεν χρειάστηκε χρόνος να τους μιλήσει κανείς για τη γλώσσα του κινηματογράφου, την έννοια των πλάνων και την τεχνική του σεναρίου.

Το εργαστήριο εκτυλίχθηκε ως εξής:

την πρώτη ώρα γίνεται συζήτηση για το θέμα της ταινίας. Τα παιδιά χωρίζονται σε τρεις ομάδες των 5 και η κάθε μία δουλεύει τη δική της ιστορία.
τη δεύτερη ώρα γίνεται συζήτηση και των τριών προτάσεων και δημοκρατικά επιλέγεται αυτή που θα γυριστεί. Ο χρόνος δεν επιτρέπει να γυριστούν και οι τρεις αν και κρίνονται όλες πολύ αξιόλογες. Μοιράζονται οι αρμοδιότητες: σκηνοθέτης, κάμερα, ήχος, οι ρόλοι κλπ.
Οι δύο επόμενες ώρες αφιερώνονται στο γύρισμα που πραγματοποιείται σε δυο χώρους: μια αίθουσα διδασκαλίας και τον περίβολο του σχολείου.
Το μοντάζ της ταινίας έγινε χωρίς την παρουσία των παιδιών καθώς δεν είχε προβλεφθεί χρόνος γι αυτό.

Δείτε την ταινία:

Leave a Reply

Your email address will not be published.