Νεανικό Πλάνο
Συνεργάτες

Συνεργάτες

Κώστας Κατράκης

Γεννήθηκε το 1971 και σπούδασε γραφιστικές τέχνες. Από το 1992 έως το 1996 ήταν υπεύθυνος δημιουργικού τμήματος στη διαφημιστική εταιρεία LEBO. Από το 1998 έως το 2007 συνεργάστηκε με την εταιρεία Pictus στη δημιουργία διαφημιστικών spot για την τηλεόραση και τα πολυμέσα. Από το 2002 ως το 2007 συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Ευγενίδη και δημιoύργησε σειρά τρισδιάστατων ταινιών animation για το ψηφιακό Πλανητάριο της Αθήνας. Από το 2008 έως και σήμερα είναι υπεύθυνος στο Δήμο Αθηναίων, για την δημιoυργία ψηφιακού οπτικοακουστικού υλικού και 3D animation ταινιών για την ενημέρωση των δημοτών για διάφορα θέματα (εκπαίδευση, υγεία κλπ.) μέσω διαδικτύου. Το 2005 σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δημιoύργησε την τρισδιάστατη μικρού μήκους ταινία «Φανταξιά» η οποία συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κλερμόν Φεράν, Φεστιβάλ Δράμας κ.α.). Βραβεύτηκε από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, με το «Βραβείο Καλύτερου animation για το παιδικό και νεανικό κοινό». Το 2006 σε συμπαραγωγή με την εταιρεία Pictus δημιούργησε την ταινία animation “Ο κύκλος της εξέλιξης”.
Το 2008 σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δημιούργησε την 3D animation ταινία μικρού μήκους “Steps”. Η ταινία έλαβε ειδική μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Το 2008, δημιούργησε την εκπαιδευτική ταινία “Δήμος-Ο κόσμος του Animation”, παραγωγής του Δήμου Αθηναίων, η οποία έλαβε το βραβείο Νέων Τεχνολογιών από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας. Παράλληλα, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά εργαστήρια animation για παιδιά, νέους κι εκπαιδευτικούς. Επί 11 συνεχή χρόνια είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου Zizanimation του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Κώστας Κορρές

Είναι ο Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους». Ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» στο Ε.Α.Π. το 2012, ύστερα απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην «Εκπαίδευση με χρήση νέων τεχνολογιών» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2015, και από το 2016 είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ το 2018 ολοκλήρωσε έναν ακαδημαϊκό κύκλο σπουδών στο Eötvös Loránd University, “Institute for Art Theories and Media Studies” στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια ανά την Ευρώπη, με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Παράλληλα διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στην κοινωνικο-πολιτιστική διαχείριση και στη μη τυπική εκπαίδευση, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία και Γερμανία), ιδιαίτερα στην κινηματογραφική και την ιστορική εκπαίδευση. Από το 2010 έως το 2013, ήταν ο δημιουργικός διευθυντής του προγράμματος κινηματογραφικής εκπαίδευσης «Μαθήματα στο σκοτάδι» του Νεανικού Πλάνου, με προβολές ταινιών, σεμινάρια και κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.
Έχει οργανώσει, σχεδιάσει και υλοποιήσει εργαστήρια animation με μαθητές Δημοτικού σχολείου, καθώς και εργαστήρια δημιουργίας ιστορικού ντοκιμαντέρ με μαθητές Λυκείου, με αποτέλεσμα ταινίες μικρού μήκους οι οποίες συμμετείχαν σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και τιμήθηκαν με βραβεία στην Ελλάδα (Βραβείο Προφορικής Μαρτυρίας Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού για το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Αναμνήσεις από τα παλιά σχολικά χρόνια: το σχολείο του κ.Τζιοβάννι», 2014), και το εξωτερικό (1 st Award Kultupreis Hamburg Nord για την μικρού μήκους ταινία animation “We Are All Born Free”, 2017). Το 2016 μέσω της υποτροφίας πολιτιστικής διαχείρισης “START-Create Cultural Change”, μετεκπαιδεύτηκε στην Γερμανία και δημιούργησε στην Ελλάδα το διεθνώς βραβευμένο κοινωνικοπολιτιστικό πρόγραμμα διαπολιτισμικής μη τυπικής εκπαίδευσης “Ani-Mate and Meet the Other”, με δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά προσφύγων και παιδιά Δημοτικών σχολείων της Ρόδου, της Κω, της Λέρου και της Τήλου και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, σε συνεργασία με το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας», και άλλους τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Ροβήρος Μανθούλης

Γεννήθηκε το 1929 στην Κομοτηνή και είναι σκηνοθέτης. Ήταν μέλος του ΕΑΜ. Από τα τέλη του 1943 μέχρι την Απελευθέρωση, ήταν το «χωνί» των Εξαρχείων και της Νεάπολης, που έφερνε τα βράδια, από κάποια ταράτσα στο λόφο του Στρέφη, τα αντιστασιακά μηνύματα μπροστά στα ανοιχτά παράθυρα των περιοίκων. Σπούδασε αρχικά Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο, έπειτα Κινηματογράφο και Θέατρο στο Πανεπιστήμιο Syracuse της Νέας Υόρκης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 συνεργάστηκε με το ΕΪΡ στη μετάφραση και τη διασκευή έργων του αμερικάνικου δραματολογίου για το "Θέατρο της Τετάρτης". Από το 1956 και για μια δεκαετία περίπου ήταν καθηγητής και Διευθυντής Σπουδών στις Σχολές Κινηματογράφου Ιωαννίδη και Σταυράκου. Το 1957 προσελήφθη στο Υπουργείο Τύπου με σκοπό την οργάνωση Τμήματος Ντοκιμαντέρ. Το 1958 με πρωτοβουλία του ίδρυσε μαζί με τους Ηρακλή Παπαδάκη, Ρούσο Κούνδουρο, Φώτη Μεσθεναίο, Γιάννη Μπακογιαννόπουλο την Ομάδα των 5, ένα κίνημα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ στον ελληνικό χώρο. Τον ίδιο χρόνο ανέβασε το θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαρόγιαν "Η καρδιά μου εκεί πάνω στα ψηλά" στο Θέατρο Αθηνών και στο Φεστιβάλ της Λευκάδας. Συνεργάστηκε με το περιοδικό "Κινηματογράφος - Θέατρο", που διηύθυνε ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος. Δραστηριοποιήθηκε για την ανάπτυξη των κινηματογραφικών λεσχών στην Ελλάδα. Ως Γενικός Διευθυντής Προγράμματος της Ελληνικής Τηλεόρασης ανέλαβε τη μετατροπή του σε ΕΡΤ (1975) και της ΥΕΝΕΔ σε ΕΡΤ2 (1982). Έχει σκηνοθετήσει τις βραβευμένες ταινίες "Πρόσωπο με Πρόσωπο", "Ψηλά το χέρια", "Χίτλερ", "Μπλουζ με σφιγμένο δόντια", 'Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος" και την ελληνογαλλική συμπαραγωγή "Lilly' s Story" (Φεστιβάλ Βενετίας). Η πρώτη του συνεργασία με τη Γαλλική Τηλεόραση ήταν ως διευθυντής και βασικός σκηνοθέτης της σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο "Στην αφίσα του κόσμου", η οποία το 1969 βραβεύτηκε από την Ένωση των Γάλλων Κριτικών ως Η Καλύτερη Εκπομπή της Γαλλικής Τηλεόρασης. Για την Ευρωπαϊκή Τηλεόραση έχει γυρίσει 90 κοινωνιολογικά ντοκιμαντέρ, ταινίες μεγάλου μήκους, μιούζικαλ και την τηλεοπτική διασκευή των "Ακυβέρνητων πολιτειών" του Στρατή Τσίρκα, που είχε 50 αναμεταδόσεις από τη Γαλλική Τηλεόραση. Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Παρίσι (1991 -2001 ).Έχει τιμηθεί για το σύνολο του έργου του στη Γαλλία με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων. Έχει μεταφράσει στα γαλλικά τον "Κύκλωπα" του Ευριπίδη και τα έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Αυτός και το παντελόνι του", “Οδυσσέα γύρισε σπίτι" για την Ελληνική Τριλογία: Ulysse, trios fois Ulysse. Την "Τριλογία" σκηνοθέτησε και παρουσίασε στο Θέατρο La Main d' Or στο Παρίσι. Επίσης μετέφρασε στα γαλλικά (με τη συνδρομή της ηθοποιού Εβλίν Γκιουιμαρά) και σκηνοθέτησε για το Φεστιβάλ της Αβινιόν την "Κοινή λογική" του Γιώργου Μανιώτη.

Αντώνης Χαλκιάς

Γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1956 και κατάγεται από την Όλυμπο της Καρπάθου. Σπούδασε σκηνογραφία στην Ελλάδα με δάσκαλο τον Τάσο Ζωγράφο και τον Πέτρο Καπουράλη. Έχει σκηνογραφήσει περισσότερα από 80 θεατρικά έργα, μουσικά προγράμματα και όπερες. Στον Κινηματογράφο έχει σκηνογραφήσει 17 ταινίες μεγάλου μήκους και έχει τιμηθεί με βραβείο σκηνογραφίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία "Καραβάν Σεράι". Στην τηλεόραση έχει σχεδιάσει περισσότερες από 60 σειρές, με τελευταία μεγάλη παραγωγή, τη σειρά του MEGA, "Το Νησί". Μελέτησε αρχιτεκτονικά 7 κεντρικές μουσικές σκηνές της Αθήνας. Είχε την τεχνική επιμέλεια της τελετής του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη "millennium 2000". Από το 1998 εργάσθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Τεχνικός Διευθυντής και παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2006 διαφωνώντας και καταγγέλλοντας την Διοίκηση για τις "αρχιτεκτονικές" παραβάσεις-παρανομίες, στο θέατρο Ολύμπια και την σχεδιαζόμενη μαξιμαλιστική οικονομική πολιτική της σεζόν 2006-2007. Διδάσκει σκηνογραφία σε δραματική σχολή και συνάμα αγωνίζεται για την διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου του.

Αγγελική Δαρλάση

Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Παραστατικές Τέχνες (The Central School of Speech and Drama-Λονδίνο). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα συγγραφής σε Ελλάδα και Αγγλία. Από το 2000 γράφει συστηματικά θεατρικά έργα και πεζογραφία κι έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο: αναγραφή για τη συγγραφή στους Διεθνείς Τιμητικούς καταλόγους της ΙΒΒΥ καθώς και στη Διεθνή Λίστα White Ravens της Διεθνής Παιδικής Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου, Βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ για τη συγγραφή εικονογραφημένου βιβλίου καθώς και λογοτεχνικού βιβλίου για μεγάλα παιδιά και νέους, Κρατικό Βραβείο Παιδικής-Νεανικής Λογοτεχνίας και Κρατικό βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά, Έπαινος στο Διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Βραβείο στο Διαγωνισμό συγγραφής Θεατρικού έργου για Νέους Έλληνες Θεατρικούς Συγγραφείς, ΓΓΝΓ –Θέατρο του Νότου.
Εκπροσωπεί ως θεατρικός συγγραφέας την Ελλάδα στο Think tank της «Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης» (UTE) και σε θεατρικό πρότζεκτ με θέμα την οικονομική-πολιτική κρίση στη σημερινή κοινωνία "Harbour40" -απόσπασμα έργου της παρουσιάστηκε στο Short Theater Festival της Ρώμης (παραγωγή UTE/ Teatro di Roma). Έχει μεταφράσει θεατρικά έργα, πεζογραφία και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Έχει επιμεληθεί δραματουργικά κείμενα κι έχει εργαστεί σε ομάδες σεναρίου σε τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι διδάσκουσα θεατρικών εργαστηρίων και εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής. Έχει συνεργαστεί σε δράσεις που ενισχύουν-προωθούν τη φιλαναγνωσία και την καλλιτεχνική εκπαίδευση, έχει υπάρξει εισηγήτρια σε συνέδρια και σεμινάρια με θέματα που σχετίζονται με την παιδική κι εφηβική καλλιτεχνική έκφραση και έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά φεστιβάλ νεανικής θεατρικής δημιουργίας. Είναι σταθερή συνεργάτης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και του Camera Zizanio συμμετέχοντας ως πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Τμήματος και ως εισηγήτρια του εργαστηρίου «Εισαγωγή στην κινηματογραφική γλώσσα- ανάλυση-κριτική». Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις, performances, παραστάσεις devised theater, μουσικές συναυλίες και μουσικά βίντεοκλιπ. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας θεάματος «Η Άλλη Πλευρά» και της δισκογραφικής εταιρείας "Puzzlemusik".

 
Γιώργος Διδυμιώτης

Γεννήθηκε το 1975 και κατάγεται από τα Κύθηρα. Σπούδασε κινηματογράφο και Μ.Μ.Ε. στην Αγγλία. Από το 1999 εργάζεται ως σκηνοθέτης και μοντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από το 2002 διδάσκει σκηνοθεσία και μοντάζ σε κινηματογραφικά εργαστήρια, σεμινάρια και προγράμματα Λαϊκής Επιμόρφωσης. Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Διδυμιώτη «Παραθεριστές της Ιστορίας» (2018), παραγωγής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, απέσπασε το πρώτο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (docfest) που πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα μεταξύ 13-18 Νοεμβρίου. Η ταινία δημιουργήθηκε με αφορμή την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων στο πλαίσιο της Πράξης «Επισκευή, Διαρρύθμιση και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων» για το Ε.Π. «Αττική» της Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013» με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζωγραφιά Καρέκου

Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και πολεοδομία στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Από το 2006 εργάζεται σαν αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, ερευνήτρια, εικονογράφος και γραφίστρια. Το 2009 ασχολήθηκε με την ίδρυση και τη λειτουργία της ομάδας "Αρχιτεκτονική χωρίς Σύνορα" που λειτούργησε έως το 2015, πραγματοποιώντας εργαστήρια αρχιτεκτονικής σε δημόσια σχολεία και εξερευνώντας τους τρόπους και τις μεθοδολογίες για την ένταξη της αρχιτεκτονικής γνώσης και πρακτικής στη σχολική εκπαίδευση.Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται με το διατμηματικό μεταπτυχιακό της "Προστασία μνημείων. Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Παραδοσιακών Οικισμών". Παράλληλα, συνεχίζει την έρευνα για τη σχέση της αρχιτεκτονικής και της παιδαγωγικής επιστήμης με τη συνεργάτιδά της Κατίτα Χρυσανθοπούλου και την Ομάδα Α., οργανώνοντας εργαστήρια σε ομάδες μαθητών με σκοπό την αναβάθμιση του σχολικού χώρου. Από μικρή ασχολήθηκε με το χορό, το σωματικό θέατρο, τη μουσική και το τραγούδι. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και καλλιτεχνικού ντοκιμαντέρ. Ως χειροτέχνης παράγει ξύλινα χρηστικά αντικείμενα και κεραμικά.

Αργύρης Θέος

Γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Είναι διευθυντής φωτογραφίας στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει βραβευτεί για την δουλειά του στην σειρά «Τα Παιδιά Της Νιόβης». Το έργο του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 8 μεγάλου μήκους ταινίες, 19 τηλεοπτικές σειρές και φωτισμούς σε 66 παραστάσεις θεάτρου και χορού. Μέσα από την τάση του να αναζητά το καινούριο, έγινε ο πρώτος στην Ελλάδα που δημιούργησε στερεοσκοπική (3D) ταινία μικρού μήκους κινηματογραφικών προδιαγραφών. Με βαθύτατο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση στην εικόνα, διδάσκει σεμινάρια και ετοιμάζει συνεχώς νέες δράσεις πάνω στον Οπτικό και Οπτικοακουστικό Γραμματισμό. Ελπίζει να μην αναγκαστεί ποτέ να συνταξιοδοτηθεί και να κυνηγά με την κάμερά του τους ηθοποιούς για πενήντα και παραπάνω ακόμη χρόνια.

Δαμιανός Βογανάτσης

Γεννήθηκε το 1983 και είναι κινηματογραφιστής και εκπαιδευτικός. Τελειώνοντας το τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2006), εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και εμψυχωτής με παιδιά όλων των ηλικιών, διδάσκοντας κυρίως Φυσική και Περιβαλλοντική αγωγή ως σήμερα. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια κινηματογράφου και αφήγησης λαϊκού παραμυθιού. Για 2,5 χρόνια υπήρξε (ιδρυτικό) μέλος εθελοντικής θεατρικής ομάδας, που είχε ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από περιβαλλοντικά θέματα. Το 2008-2010, με υποτροφία του ΙΚΥ, σπούδασε κινηματογράφο στο University of the Creative Arts, στο Surrey της Αγγλίας. Από το 2009 εργάζεται ως σχεδιαστής – εμψυχωτής σε εκπαιδευτικά οπτικοακουστικά εργαστήρια για παιδιά, νέους και εκπαιδευτικούς. Έχει σχεδιάσει & υλοποιήσει σχετικά εργαστήρια στην Αγγλία, τη Γερμανία, τη Σερβία και την Ελλάδα. Είναι σταθερός συνεργάτης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Νέους και Παιδιά κι έχει συνεργαστεί με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, τον Συνήγορο του Παιδιού, τον Καρπό, το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Media Education Center στο Βελιγράδι. Ταινίες που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο κινηματογραφικών εργαστηρίων του έχουν συμμετάσχει και βραβευθεί σε πολλά ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Οι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει, “Μεταξουργείο” (συν-σκηνοθεσία) & “Gobolino”, έχουν βραβευθεί στα φεστιβάλ: της Δράμας, του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και της Πλατφόρμας. Το ντοκιμαντέρ του “Αφέντης & Υπηρέτης” έχει χρησιμοποιηθεί ως παιδαγωγικό ερευνητικό υλικό. Τον Ιούλιο του 2015 αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης κι αυτήν τη στιγμή εργάζεται ως δάσκαλος στο ελληνογερμανικό σχολείο Neue Schule Athen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.