Νεανικό Πλάνο
Οι ιδρυτές του Νεανικού Πλάνου

Οι ιδρυτές του Νεανικού Πλάνου

από αριστερά προς τα δεξιά: Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Σπύρου, Νίκος Θεοδοσίου

Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε το 1958 στον Πύργο Ηλείας. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, στις εκδόσεις και στη διαφήμιση. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου Δήμου Πύργου και είναι ιδρυτικό μέλος διαφόρων σωματείων για τα γράμματα, τις τέχνες και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι μέλος της τριμελούς γραμματείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και συντονιστής των δράσεών της. Εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό «Αλφειός» και επιμελήθηκε τα βιβλία Ένοικος τώρα του παντοτεινού, Τάκης Σινόπουλος, περιοδ. Αλφειός 1996, Ένας αιώνας “Πατρίς”, Πατρίς Πύργου 2002, Μια ζωή ταινίες, Ροβήρος Μανθούλης, Αιγόκερως 2006, Επί τα ίχνη του Πανός, Interbooks 2006, Οδυσσέας (επιμέλεια της επανέκδοσης του περιοδικού 1943-’44), Δήμος Πύργου 2007.

Ο Δημήτρης Σπύρου γεννήθηκε το 1954 στα Διάσελλα Ολυμπίας. Αφού τελείωσε τη Δραματική Σχολή και σπούδασε κινηματογράφο ασχολήθηκε με τη συγγραφή και την σκηνοθεσία. Από το 1982 ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο όπου στα χρόνια της «μαθητείας» του εργάσθηκε ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, διευθυντής παραγωγής ταυτόχρονα με τη συγγραφή των πρώτων του σεναρίων. Το 1981 πήρε το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης για ποιητές κάτω των 35 ετών, όπου την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούσαν ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νικηφόρος Βρεττάκος και ο Τάκης Σινόπουλος. Το 1985 άρχισε να σκηνοθετεί, δημιουργώντας ταυτόχρονα την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής ΦΑΟΣ ΦΙΛΜ η οποία λειτουργεί ως σήμερα παράγοντας ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ. Η μεγάλου μήκους ταινία του «Ο Ψύλλος» (1990) πήρε έξι διεθνή βραβεία και ήταν η ελληνική υποψηφιότητα για το βραβείο καλύτερης νέας ευρωπαϊκής ταινίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ήταν συμπαραγωγός και συν-σκηνοθέτης στη διεθνή νεανική τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ «BIG TREASURE CHEST FOR FUTURE KIDS» (1999-2000), η οποία πήρε βραβείο καλύτερου τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ για νέους στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μονάχου. Από το 1995 διευθύνει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Νεανικό Πλάνο, η οποία ασχολείται με διανομή και παραγωγή ταινιών, εκδόσεις βιβλίων, διοργανώνει φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες και παράγει και διανέμει εκπαιδευτικά προγράμματα. Το 1997 σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής. Παράλληλα, ασχολείται με τη λογοτεχνία και είναι συνεργάτης περιοδικών τέχνης και πολιτισμού. Έχουν εκδοθεί δύο μυθιστορήματά του, δύο ποιητικές του συλλογές και δύο μελέτες του για τον κινηματογράφο και την παιδική ηλικία.

Ο Νίκος Θεοδοσίου γεννήθηκε το 1946 και σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και το Παρίσι. Το συγγραφικό του έργο εκτείνεται από τη λογοτεχνία ως την ιστορική έρευνα με ιδιαίτερη προσήλωση στην ιστορία των κινηματογράφων της Ελλάδας. Είναι μέλος της τριμελούς γραμματείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας «Σκασιαρχείο» αλλά και του Media Education Centre στο Βελιγράδι. Προσανατολισμένος στο κινηματογραφικό είδος του ντοκυμαντέρ έχει συμμετάσχει με τις ταινίες του σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Επιπλέον, έχει συντονίσει εκπαιδευτικά προγράμματα κινηματογράφου για παιδιά, έχει καθοδηγήσει κινηματογραφικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει κάνει εισηγήσεις σε συνέδρια με θέμα την οπτικοακουστική παιδεία των νέων και έχει γράψει σχετικά άρθρα τα οποία δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε περιοδικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.