Νεανικό Πλάνο

Νεανικό Πλάνο

Δημιουργική Ομάδα για την Ανάπτυξη της Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας και Έκφρασης των Νέων Ανθρώπων

Συνεργάτες

Κώστας ΚατράκηςΓεννήθηκε το 1971 και σπούδασε γραφιστικές τέχνες. Από το 1992 έως το 1996 ήταν υπεύθυνος δημιουργικού τμήματος στη διαφημιστική εταιρεία LEBO. Από το 1998 έως το 2007 συνεργάστηκε με την εταιρεία Pictus στη δημιουργία...

Οι ιδρυτές του Νεανικού Πλάνου

από αριστερά προς τα δεξιά: Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Σπύρου, Νίκος Θεοδοσίου Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε το 1958 στον Πύργο Ηλείας. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, στις...

Κινηματογραφικά Εργαστήρια

Ανταποκρίσεις από τα πολυάριθμα εκπαιδευτικά-κινηματογραφικά εργαστήρια που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα από το Νεανικό Πλάνο.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η Δημιουργική Ομάδα για την Ανάπτυξη της Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας και Έκφρασης των Νέων Ανθρώπων (διακριτικός τίτλος “Νεανικό Πλάνο”) είναι ο πρώτος πολιτιστικός και καλλιτεχνικός οργανισμός στην Ελλάδα με αυτό το αντικείμενο. Ιδρύθηκε άτυπα το 1992. Το 1998 απέκτησε νομική μορφή ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Το καταστατικό  της δημοσιεύτηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών και καταχωρήθηκε στα οικεία βιβλία δημοσιεύσεων με αύξοντα αριθμό 9610/1998.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα στον οπτικοακουστικό χώρο και την κινηματογραφική εκπαίδευση. Σύμφωνα με το καταστατικό της (άρθρο 3), κύριοι σκοποί της είναι “α) Η στήριξη κάθε πρωτοβουλίας των νέων για έκφραση με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και η πληροφόρηση και διακίνηση οπτικοακουστικών μέσων που παράγονται από παιδιά και νέους ή απευθύνονται σε παιδιά και νέους, β) Η ενθάρρυνση για παραγωγή και η διευκόλυνση στη διανομή, κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων που εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση και αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων, τους βοηθούν να αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα και γ) Η συμβολή με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, στην επιτυχή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους & της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio”.

Βάσει του άρθρου 12 του καταστατικού της, την εταιρεία διοικεί και διαχειρίζεται Τριμελής Διοικούσα Επιτροπή, τα μέλη της οποίας εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, με συνήθη πλειοψηφία.

Η  εταιρεία στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο χώρο 98 τμ. επί της οδού Ρόδου 18, 11252 Αθήνα. 

Τα νέα μας

Μπλάνκα- Έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Άλλος ένας Παιδαγωγικός Φάκελος/ Οδηγός Μελέτης της βραβευμένης σε 14 χώρες ταινίας Μπλάνκα, του Κόχι Χάσει, (Ιαπωνία, Ιταλία, Φιλιππίνες), 2015, διάρκεια 75', δημιουργήθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και το Νεανικό Πλάνο, εγκρίθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρακτικού 51/25-10-2018). Read More "Μπλάνκα- Έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων"

Εργαστήριο στην Ανδρίτσαινα

Ο "Νέος Ορίζων", είναι ένα ντοκιμαντέρ για την Ανδρίτσαινα, μέσα από τις σελίδες της ιστορικής τοπικής εφημερίδας. Read More "Εργαστήριο στην Ανδρίτσαινα"

Έγκριση ΙΕΠ του Καινοτόμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Οδηγού της ταινίας Supa Modo

Έγκριση της παιδαγωγικής καταλληλότητας της πολυβραβευμένης ταινίας «Supa Modo» και του αντίστοιχου Καινοτόμου Ψηφιακού Οδηγού Μελέτης που απευθύνεται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας για το σχολικό έτος 2019-2020, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (21/10/2019, ΙΕΠ έγγραφο με αριθμό πρωτ. 162790/2019). Read More "Έγκριση ΙΕΠ του Καινοτόμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Οδηγού της ταινίας Supa Modo"

Εργαστήριο στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Οινοφύτων

Το Νεανικό Πλάνο σε συνεργασία με την ΜΚΟ Solidarity Now, υλοποίησε στα τέλη του Αυγούστου κινηματογραφικό εργαστήριο στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Οινοφύτων. Read More "Εργαστήριο στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Οινοφύτων"

ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πρωτοβουλίες του Νεανικού Πλάνου στοχεύουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, οι οποίες απευθύνονται κυρίως στο παιδικό και νεανικό κοινό. Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν:

  • Διανομή Ταινιών – Οργάνωση Προβολών
    Οι ταινίες που διαθέτει το Νεανικό Πλάνο για προβολή σε σχολεία, κινηματογραφικές λέσχες, δημοτικούς κινηματογράφους, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς, προέρχονται από γνωστές και άγνωστες κινηματογραφίες από όλο τον κόσμο. Πολλές από αυτές τις ταινίες έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα από κοινό και κριτικούς και σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, παρ’ ότι τα κριτήρια βάση των οποίων τις επιλέγουμε είναι πρωτίστως παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά.
  • Υποτιτλισμοί
    Το Νεανικό Πλάνο διαθέτει σύστημα υποτιτλισμού και παρέχει τις υπηρεσίες του σε παραγωγούς και κινηματογραφιστές, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες.
  • Εκδόσεις – Παραγωγές
    Το Νεανικό Πλάνο εκδίδει βιβλία, έντυπα, ενημερωτικά συγγράμματα και παράγει οπτικοακουστικά έργα με αντικείμενο την ιστορία, τη θεωρία, την αισθητική και την τεχνική του κινηματογράφου.

Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη

Οι ιδρυτές του Νεανικού Πλάνου

από αριστερά προς τα δεξιά: Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Σπύρου, Νίκος Θεοδοσίου

Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε το 1958 στον Πύργο Ηλείας. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, στις εκδόσεις και στη διαφήμιση. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου Δήμου Πύργου και είναι ιδρυτικό μέλος διαφόρων σωματείων για τα γράμματα, τις τέχνες και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι μέλος της τριμελούς γραμματείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και συντονιστής των δράσεών της. Εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό «Αλφειός» και επιμελήθηκε τα βιβλία Ένοικος τώρα του παντοτεινού, Τάκης Σινόπουλος, περιοδ. Αλφειός 1996, Ένας αιώνας “Πατρίς”, Πατρίς Πύργου 2002, Μια ζωή ταινίες, Ροβήρος Μανθούλης, Αιγόκερως 2006, Επί τα ίχνη του Πανός, Interbooks 2006, Οδυσσέας (επιμέλεια της επανέκδοσης του περιοδικού 1943-’44), Δήμος Πύργου 2007.

Ο Δημήτρης Σπύρου γεννήθηκε το 1954 στα Διάσελλα Ολυμπίας. Αφού τελείωσε τη Δραματική Σχολή και σπούδασε κινηματογράφο ασχολήθηκε με τη συγγραφή και την σκηνοθεσία. Από το 1982 ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο όπου στα χρόνια της «μαθητείας» του εργάσθηκε ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, διευθυντής παραγωγής ταυτόχρονα με τη συγγραφή των πρώτων του σεναρίων. Το 1981 πήρε το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης για ποιητές κάτω των 35 ετών, όπου την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούσαν ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νικηφόρος Βρεττάκος και ο Τάκης Σινόπουλος. Το 1985 άρχισε να σκηνοθετεί, δημιουργώντας ταυτόχρονα την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής ΦΑΟΣ ΦΙΛΜ η οποία λειτουργεί ως σήμερα παράγοντας ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ. Η μεγάλου μήκους ταινία του «Ο Ψύλλος» (1990) πήρε έξι διεθνή βραβεία και ήταν η ελληνική υποψηφιότητα για το βραβείο καλύτερης νέας ευρωπαϊκής ταινίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ήταν συμπαραγωγός και συν-σκηνοθέτης στη διεθνή νεανική τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ «BIG TREASURE CHEST FOR FUTURE KIDS» (1999-2000), η οποία πήρε βραβείο καλύτερου τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ για νέους στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μονάχου. Από το 1995 διευθύνει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Νεανικό Πλάνο, η οποία ασχολείται με διανομή και παραγωγή ταινιών, εκδόσεις βιβλίων, διοργανώνει φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες και παράγει και διανέμει εκπαιδευτικά προγράμματα. Το 1997 σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής. Παράλληλα, ασχολείται με τη λογοτεχνία και είναι συνεργάτης περιοδικών τέχνης και πολιτισμού. Έχουν εκδοθεί δύο μυθιστορήματά του, δύο ποιητικές του συλλογές και δύο μελέτες του για τον κινηματογράφο και την παιδική ηλικία.

Ο Νίκος Θεοδοσίου γεννήθηκε το 1946 και σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και το Παρίσι. Το συγγραφικό του έργο εκτείνεται από τη λογοτεχνία ως την ιστορική έρευνα με ιδιαίτερη προσήλωση στην ιστορία των κινηματογράφων της Ελλάδας. Είναι μέλος της τριμελούς γραμματείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας «Σκασιαρχείο» αλλά και του Media Education Centre στο Βελιγράδι. Προσανατολισμένος στο κινηματογραφικό είδος του ντοκυμαντέρ έχει συμμετάσχει με τις ταινίες του σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Επιπλέον, έχει συντονίσει εκπαιδευτικά προγράμματα κινηματογράφου για παιδιά, έχει καθοδηγήσει κινηματογραφικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει κάνει εισηγήσεις σε συνέδρια με θέμα την οπτικοακουστική παιδεία των νέων και έχει γράψει σχετικά άρθρα τα οποία δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε περιοδικά.

Κινηματογραφικά Εργαστήρια

Ανταποκρίσεις από τα πολυάριθμα εκπαιδευτικά-κινηματογραφικά εργαστήρια που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα από το Νεανικό Πλάνο.